Самоуништавање

Имам неку теорију да сви људи испитују границе аутодеструктивности. То полази још од кад смо деца. Колики несташлук или безобразлук можемо направити, а да истрпимо последице које ће нам наметнути старији? То се протеже касније, на цео живот. Проблем је кад човек то не ради свесно. Кад своју склоност ка самоуништењу не назива правим именом.

Пијем сваки дан јер ми прија, не зато што сам зависник. Нисам друштвен јер је свет покварен, а не зато што сам себичан. Варам жену јер је то у мушкој природи, а не зато што волим себе више од ње. Све у свему, то је – евин комплекс. Пробаћу плод зато што је добар за јело, леп на око, користан на знање (Пост.3,6) , а не зато што желим да будем бог уместо Бога (Пост. 3, 4-5).

Ако погледамо Библију, скоро сваки њен актер је имао моменте аутодеструктивности. Ноје је пио, Јаков је преварио рођеног брата, Мојсије је убио, Давид наредио убиство, Јона и Петар су имали проблеме са обуздавањем беса,  Павле је у слепој ревности религији био спреман да гони и хапси невине. И тако даље.

Тешко је препознати у чему смо склони да уништавамо себе, јер смо исто тако склони и да сами себе лажемо. Могу нам помоћи добри и искрени пријатељи, који кажу истину без обзира на последице. Као што Христос рече, истина увек ослобађа.

Али, опет, ретки су они који су се отргли од тог стремљења ка самоуништењу. Чак сматрам да се оно и не може сасвим искоренити, само се може преусмерити од смрти ка животу.

Имамо Еву која је рекла «Не» Богу и осудила себе на изгнанство из раја. Имамо Христа који је рекао «Да» на Очеву вољу и осудио Себе на смрт. Али знамо шта је после Његове смрти било.

Тако да је веома незгодно говорити о аутодеструкцији, јер човек ће увек нешто уништавати. Не може другачије.

Само је питање да ли ће уништавати удаљујући се од Бога, или ће, приближавајући се Богу, уништавати свој грех. Нешто мора бити убијено и жртвовано. Не можемо служити Богу и мамону.

И у томе је, поред осталог, значај светих мученика и исповедника, па и подвижника. Били су спремни да жртвују свој овоземаљски мир, лагодност, здравље, па и живот – због служења истини, због служења Богу и ближњем. И, ето парадокса: у тој жртви, у том крсту, кад су били спремни да све изгубе осим истине, они се пројављују као највећи победници. У својој смрти они су остали вечно живи. Парадокс Васкрсења: дозволити да умреш да би живео вечно.

Колико год ми, православни, заиста волели и ценили живот као Божији дар, морамо бити спремни да дозволимо и прихватимо страдање и смрт. Не због саме смрти и страдања, ни због уживања у њима (Боже сачувај!), већ, напротив, због љубави према Животу. Јер све због чега вреди живети, због тога вреди и умрети. И ако одбијемо речју или делом оно што нас чини истински мирнима и радоснима – нисмо ли живот већ помало изгубили? А ако изгубимо живот због Истине, ми смо живот нашли.

Опет, у тој игри самообмањивања, немојмо бити убеђени да је наша истина једина Истина. Јер било би сулудо да све подредимо сопственој лажи. То је још једна илузија, још једна пројава Евиног комплекса. Ум и срце требају бити увек отворени, због људи које срећемо, због крста на који смо призвани.

Ако имате склоности ка оном горем, истинском и, у ствари, једином самоуништењу, обратите се Богу и најближима. Обратите се свештеницима и стручним људима. Рекао бих да се обратите и мени, али и ја се рвем са својим лажима и обманама, и не усуђујем се да вама говорим шта је ваша истина. Склоност ка аутодеструкцији некад је испитивање и људи и Бога: хоће ли ми ико заиста помоћи? Ако одговор не дође на време, плашим се да ћемо сопствене границе упознати раније него што смо мислили.

Радије испитујмо своје горње границе. Јер испод дна увек је тама и смрт. Изнад врха увек је радост и мир.

На крају свега, Истина је једна. Верујем да ће нас Добри Бог ка Истини привући, само треба да Му верујемо и имамо стрпљења.

 

Авденаго
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s